Ägg från frigående höns och vaktlar

Ägget - ett fantastiskt litet underverk

Gulan i de ägg som kommer från hönor som får gå ute och beta gräs har högre halt av omega-3, än om de hålls helt inomhus. Gulans färg påverkas helt naturligt av kosten: majs, klöver, nässlor och kålrötter är exempel på foder som ger gulare äggula.

Äggskalet är uppbyggt med "byggstenar" som ett romerskt brovalv - det tål stor belastning utifrån med brister lätt för tryck inifrån.

 

 

Äggskalsfärgen är oberoende av hönsens fjäderdräkt - vita hönor kan värpa bruna ägg likväl som bruna hönor kan värpa vita ägg. Däremot har hönans öron (oftast även benen) samma färg som äggskalets.

I ägget finns 2 äggsnoddar, de har till uppgift att hålla gulan på plats (inget annat). Blodfläckar i ägget betyder inte att ägget är befruktat, de uppstår då ägget lossnar från äggstocken, vilket också kan vara genetiskt. Är ägget befruktat syns det en liten grodd som är en knappt 5 mm stor fläck på gulan.

Ett fågelägg består av en enda cell - äggulan.

Ägg är unikt - man kan faktiskt ha det i kylskåpet i en vecka eller mer, och sedan läggs det i kläckare eller under en ruvhöna och sen få levande kycklingar!

 

 

Äggets hållbarhet: Ett ägg som är tvättat håller i 4 veckor medan ett otvättat ägg håller upp till 6 månader, om de förvaras rätt.

Äggets innehåll: Ägg innehåller alla de livsnödvändiga aminosyrorna i en perfekt blandning. Det gör att kroppen kan utnyttja allt protein i ägg. En vuxen man (80kg) behöver varje dag få i sig protein motsvarande 9 ägg, en kvinna (60kg) ungefär 7 ägg. Det låga priset gör dessutom ägg till en av de billigaste proteinkällorna.

Svårt att skala? Det beror på att ägget är alltför färskt (yngre än 14 dagar). Skalning underlättas om du kyler ägget direkt efter kokning.

 

 

 

Försäljning av ägg

Vi säljer ägg men kan inte garantera leverans under årets alla månader, för ibland tar våra höns semester.

Pris för 12st hönsägg är 30kr

Priset för 30st vaktelägg är 60kr, 24st 50kr, 12st 25kr & 6st 15kr. 

Dvärg Wyandotte

Dvärg Wyandotte har sitt ursprung från Tyskland, England och Holland. Rasen är känd sedan 1880-talet. Då var den ursprungliga färgen silverrandig, nu finns den i 29 olika färger. Våra höns är svartsilverrandade. Dvärg Wyandotten har en förhållandevis kort och kraftig kropp samt bär en rosenkam, lite bred framtill som smalnar av baktill.
De är mycket ursprungliga i sitt beteende, ypperliga fodersökare, uppmärksamma och nyfikna men inte dumdristiga. De har stark flockkänsla, ruvar bra och är duktiga mödrar. Tuppen väger 1,2 kg, hönan ca 1 kg. Äggen väger ca 35 gram och är rosa till ljusbruna.

 

 

Dvärg Brahma

Dvärg Brahman har sitt ursprung från Storbritannien och Tyskland. I utseendet är den på pricken lik Brahman och finns i en mängd olika färger, våra har färgen lavendel. Brahman är från början en köttras men eftersom de är saktväxande så har de mer övergått till att bli en uppskattat hobbyras som är vanlig på utställning. De är en lugn ras som sällan är aggressiv, de är väldigt nyfikna och lätta att göra trix med. Tupparna har ett mer dovt galande i jämförelse med tuppar av många andra hönsraser vilket många uppskattar. De är duktig på att lägga ägg men ruva är inte riktigt deras grej, men visst går det att få kycklingar under dessa med. Äggen väger ungefär 35 gram och har ljusbrun skalfärg. En höna av dvärgvarianten väger omkring 900 gram och en tupp omkring 1kg och är ca 30-40cm höga. 

 

Bild kommer

 

Engelsk Araucana

Är en ras som godkändes 1930 men som man kan läsa om redan på 1700-talet när spanjorerna reste till Chile och då fann att Incafolket hade blå/grönvärpande höns, de korsades och starten för rasen var ett faktum. Engelsk Araucana finns i tolv standard färger, vi har lavendelfärgade. Deras ägg väger ca 65 gram och är unika eftersom den pistagegröna färgen genomsyrar hela skalet. Alla andra raser som lägger blå/gröna ägg har Araucanas gener i sig. De är produktiva äggläggare och börjar oftast värpa i 20-24 veckors ålder. Araucana hönor är inte kända för att vara ruvvilliga och kan därför vara opålitliga ruvare. Om man avlar på Araucanan så ska man inte avla på en kvastad tupp och en kvastad höna, kycklingarna dör på den 18:e dagen i ägget. Araucanas är en stor ras, tuppen väger 2,5-3 kg och hönan 2-2,5 kg. Det är en mycket trevlig ras och generellt är tupparna inte aggressiva. Till utseendet är Araucanan är väldigt distinkt fågel med trippel ärtkam, hätta och skägg, de har inte slör. 

 

Bild kommer 

 

Maran

Maran är en tung hönsras som härstammar från den franska staden Marans, Charente-Maritime. Maran är en så kallad kombinationsras, det vill säga den är både en god köttras och en bra värphöna. Maran finns i flera olika färgvarianter, vi har svart/kopparfärgade. En höna väger 2,5 till 3kg och en tupp väger 3,5 till 4kg. Utmärkande för maran är att äggen har en mycket mörkt brun skalfärg, närmast chokladbruna ägg anses som önskvärt. Äggvikten är ca 65 gram för ägg från en stor höna. Hönorna har medelgod ruvlust. Kycklingarna ses väl efter av hönan och växer snabbt, de är jämförelsevis tåliga och robusta av sig, men blir fullt befjädrade relativt sent. En höna börjar värpa vid en uppnådd ålder av ca 6 månander. Rasen anses ha ett lugnt temperament, men kan vara något skygg.

 

Bild kommer

 

Japansk dvärgvaktel

Japansk dvärgvaktel är en flyttfågel i fasanfamiljen och lever vilt på flera ställen i världen, bland annat i Japan, Indien och Kina. De är marklevande och föredrar att gömma sig i områden med tät vegetation. Vakteln blir inte så gammal ca 2 år endast och väger mellan 70-135 gram. De finns i många olika färger och lägger ungefär 300 ägg per år. Äggen väger ca 10-15 gram, är gröngula med bruna och svarta fläckar, är mycket goda och har högt näringsinnehåll. Vaktelägg kokas i 2-3 min men kan vara lite svårskalade så många pocherar dem istället eller steker i t ex en plättpanna.