Bra att känna till

för hund & katt

 

 

Vissa omegafettsyror är jätteviktiga för hjärnans, synens och det centrala nervsystemets utveckling. Med tillräcklig mängd av omegan DHA blir din valp smart.

En ung hund av storvuxen ras mår inte bra av att bära på extrakilon, speciellt inte innan leder och ligament är färdigutvecklade.

30 % av Sveriges hundpopulation lider av övervikt och de små hundraserna är extra utsatta eftersom de har små magar och det är lätt för oss hundägare att ge för många godsaker i förhållande till hundens storlek.

Tänk på att vid foderbyte låta det ta några dagar, så att hundens mage inte krånglar. Vi rekommenderar att första dagen ge 10% av det nya fodret och 90% av det gamla. Dag två 20% nytt och 80% gammalt och så vidare, så att foderbytet tar 10 dagar.

Torkade äpplen är skonsamt för hundens känsliga tarmar. Dessutom är äpplen källor till antioxidanter.

Varför torkat kött? Det kanske inte låter så gott i hundägarens öron, men det är ett sätt att få upp halten animaliskt protein i foder. Skulle man använda färskt kött, som består av ca. 70 % vatten, så innebär det att bara en tredjedel av köttet skulle vara kvar i sammansättningen.

När en hund ska gå ner i vikt, får det inte gå för fort. Ca 2 % av kroppsvikten per vecka är lagom takt. Motion är också viktigt för en framgångsrik viktminskning.

Vatten är det viktigaste näringsämnet och redan 10-15 % vätskeförlust är livsfarligt. Ha alltid friskt vatten framme till din hund. En lågaktiv hund behöver 50-60 ml vatten/kg kroppsvikt/dag.

Laxolja som kompletterande fettkälla i foder, tillsammans med kycklingfett bidrar till utmärkt energikälla, samtidigt som pälsen får djup glans och huden stärks.

Ett tillskott på mannan-oligosackarider och frukto-oligosackarider fungerar som prebiotika för att upprätthålla hundens tarmflora i toppform. Aloe vera hjälper också till.

Om man misstänker allergi mot ett näringsämne ska man byta till andra proteinkällor som hunden inte ätit förut. Har symtomen försvunnit inom 8 veckor ska man undvika de tidigare proteinkällorna.

 

 

 

 

 

När du utfodrar din katt med torrfoder - glöm aldrig bort att ha friskt vatten framme. Ställ gärna ut flera skålar i ditt hem, så att katten blir "påmind" om att den ska dricka. Katter har dåliga törstreflexer, vilket är en direkt anpassning till vildkattens miljö, som är väldigt torr och het.

Visste du att katten bara har 473 smaklökar jämfört med människan som har över 9000. Lukten av maten har större betydelse för katten än smaken. Även form, temperatur och konsistens spelar roll.

Katter som trivs, sitter ner när de äter och håller öronen framåtriktade. Katter tycker bäst om att äta lite åt gången, men flera gånger under ett dygn. Som ensam jägare fångar den flera byten och det kan bli upp till 20 måltider på en dag.

Det underlättar att ha mat- och vattenskål med ca en meters avstånd för att slippa få foderbitar i vattnet så då får en sämre kvalité. 

Katter kan också drabbas av tandsten så gör till en vana att titta i kattens mun då och då. Lär gärna katten att få sina tänder borstade och servera maten torr så att katten får knapra lite.

Katter har inte, till motsats vad många kattägare tror, behov av en varierad kost. Ofta mår de bättre i magen av en ensidig kost och det är enklare att försäkra sig om att katten får i sig av alla viktiga näringsämnen.

Katter har känsliga trampdynor. Att sanden känns behaglig att gå på är mycket viktigt för katten.

Ber du din katt om ett speciellt beteende innan katten får sin godbit, så kommer du att får en väldigt samarbetsvillig katt, om godbiten är tillräckligt god förstås ;)