Four Friends

Hund & Katt

Vi är stolt användare och återförsäljare av Four Friends produkter. Ett beslut som togs efter ett års användning och utvärdering. Enbart högklassiga råvaror används och inga utfyllnadsingredienser finns. Fodret är glutenfritt och har hög kötthalt. I sortimentet finns torrfoder, korvar och belöningsgodis för hunden och torrfoder, mjukfoder, belöningsgodis och kattsand för katten, mer specifik information om varje produkt finns i webshopen. Vi tror och hoppas att ni kommer bli minst lika nöjda som vi.

 

 

 

Hög kötthalt - torkat kött

Ger de bästa förutsättningarna för din hund och katt att utveckla smidiga och starka muskler, samt bidrar till en tät och fin päls. Eftersom både katter och hundar är köttätande djur (även om katten är en mer extrem karnivor) så är det bra om de får äta en kost baserad på mestadel kött. Därför har Four Friends hög köttandel i sina torrfoder, upp till 60% av det totala innehållet är rent kött utan köttbiprodukter. Alla Four Friends köttråvaror torkas först ner till ett köttmjöl innan de blandas med de andra ingredienserna. Skulle de använda sig av färskt kött, så kommer 70% av råvaran förångas under tillverkningen och det blir bara 30% kött kvar i den färdiga kulan. Four Friends har valt lättsmält kycklingkött till de flesta av sina recept, men har man behov av att byta proteinkälla om man misstänker överkänslighet mot kyckling eller av annan anledning, så finns det alternativ med till exempel rent laxkött, lammkött, anka/kalkonkött eller rent ankkött att välja mellan. 

 

 

Glutenfritt - ris har valts

Alla Four Friends recept till hund och katt är garanterat glutenfria, vilket gör att du kan välja fritt bland alla sorter till ditt djur. När man tillverkar torrfoder måste man använda sig av någon form av kolhydratkälla för att kunna ”forma” kulorna på maten. För hunden och speciellt för katten har inte kolhydratkällan så stor näringsmässig betydelse, men vissa råvaror tolereras av fler än andra och därför har ris valts med lite potatis på hundmaten och ris med lite majs på kattmaten. Det är också viktigt att kolhydratkällorna är ordentligt förvällda för annars kan de fyrbenta få problem med lösa magar. 
Ingen av dessa råvaror, ris och potatis, innehåller gluten (ett vegetabiliskt protein som på senare tid uppmärksammats som ett mindre bra alternativ till karnivora djur). Man kan inte säga att hundar och katter lider av glutenintolerans (celiaki), men man har märkt att de har mycket svårt att bryta ner gluten eftersom de har en annan enzymsammansättning i kroppen än vad vi människor har. Därför är alla våra recept glutenfria.

 

 

Aloe vera - välgörande planta

Välkänd botanisk växt som helar, renar och verkar. Aloe vera är en välkänd botanisk växt som använts i århundraden som läkeväxt. Det finns flera olika sorters Aloe, men vi använder Aloe barbadensis miller som är den mest kraftfulla. Den odlas i USA och frystorkas innan den skickas till foderfabriken. Frystorkningen bidrar till att bevara alla näringsämnen så att den inte förlorar effekt. Aloen har flera hälsobringande egenskaper men i kattmaten är dess främsta uppgift att hjälp till och hålla urinvägarna och urinblåsan i toppform. I hundmaten finns den för bättre mag- och tarmhälsa. Alla de olika sorterna på FourFriends torrfoder innehåller Aloe vera.

 

 

Havtorn - Superbär som boostar

Ett av de vanligaste problemen hos katt är FLUTD (feline low urinary tract disease) vilket oftast orsakas av en inflammation i urinblåsan. Bakteriella inflammationer är väldigt ovanligt hos katten. Därför är en behandling med antioxidanter från havtornsextrakt effektivare än tranbärsextrakt som motverkar bakterier. Havtorn är känd som ett effektivt skydd mot inflammationer i urinblåsan, vilket kan leda till bildning av urinsten. Som grädde på moset mår alla kattens slemhinnor i hela kroppen bra av havtornsextrakt. Därför är det tillsatt havtornextrakt i hela Four Friends kattmatserie.

 

 

 

Spannmålsfri - Potatis

Hela kattmatserie är spannmålsfri med potatis och ärtor som kolhydratkälla. FourFriends Derma Coat till hund är helt fri från alla spannmål. Ris räknas som spannmål. Det finns hundar i Sverige som är mycket känsliga i sin matsmältningsapparat och idag anser näringsfysiologer att potatis är väldigt ”hypo-allergenic”. Därför finns Derma Coat hundmat och Sensi Cat som enbart har potatis och ingenting annat som kolhydratkälla i sortimentet. Sorterna som används, beroende på säsong, heter Marena eller Rasmos. Om du skulle servera ditt djur en rå potatis så kommer den att komma ut i hela bitar med avföringen. Hunden och katten kan inte tillgodogöra sig näring eller energi ur den, men när potatisen kokas ordentligt kommer de att kunna ta upp en viss mängd energi. Proteinkällan är rent laxkött i Derma Coat och anka i Sensi Cat. 

 

 

Omegafettsyror 3 & 6

Finns det något vackrare än en glansig päls på en hund eller katt? Modern forskning har visat att omegafettsyror har många viktiga uppgifter i kroppen. Är man valp eller kattunge spelar omegafettsyran DHA (omega-3) en stor roll i utvecklingen av hjärnan, det centrala nervsystemet och synen. Som ett seniort djur behöver man extra mycket av EPA (omega-3) som man vet hjälper lederna att hålla sig friska. För lite omegafettsyror syns framförallt i en glanslös päls, mjällig hud och att tassarna går sönder. Då behöver man fylla på med GLA (omega-6). Därför har Four Friends kallpressad laxolja från Norge i alla sina recept och just laxolja är rik på alla dessa omegafettsyror. Den är fri från protein och en helt ren olja, vilket gör att även hundar och katter med överkänslighet mot fiskprotein tolererar Four Friends hund- och kattmat.

 

 

Äppelfiber & Örter

Botaniska ingredienser med kraft från naturen i form av antioxidanter och flavonoider. Dessa näringsämnen ökar motståndskraften hos din hund och katt.
De flesta torrfodertillverkare använder sig av betmassa som källa till fiber. Betmassan fermenteras, dvs jäser i tarmen så Four Friends har valt att använda sig av naturligt äppelfiber istället som vi anser är skonsammare till ett karnivort djur. Äpplen är också rika på polyfenoler som fungerar som antioxidanter. Äppelfiber hittar du både i hund- och kattmaten. I hundmaten tillsätts också frukt- och örtextrakt i recepten och dessa är källor till kraftiga antioxidanter och flavonoider. Det är en mix av druvkärneextrakt, rosmarin, gurkmeja (kurkumin), citron och kryddnejlika. Four Friends har även Yucca schidigera extrakt i både hund- och kattmaten eftersom det i kliniska studier har visat sig minska odör i avföring med upp till 60%.

 

 

Smakupplevelse

Eftersom Four Friends produkter är gjorda på rena råvaror så smakar och luktar de också gott. Det gäller allt i FourFriends-serien från torrfoder och korvar till belöningsgodis för både katten och hunden. Nyttigt kan vara gott!

Katter kan vara lite speciella med sitt val av mat och det är inte alltid det sitter i smaken, de har bara 473 smaklökar jämfört med människan som har över 9.000. Lukten av maten har större betydelse, även form, temperatur och konsistens spelar roll. Vårt tips är att när man väljer att bjuda katten på en ny mat, låt det ta några dagar för katten att vänja sig vid den nya maten. Ställ fram den nya bredvid den gamla så kommer kattens nyfikenhet så småningom att ta över så att den vågar smaka. 

När man byter foder till en hund är det också viktigt att det får ta lite tid. Det kan ta många veckor innan hundens mage har ställt om sig till den nya sammansättningen av maten. Vi rekommenderar att första dagen ge 10 % av det nya fodret och 90 % av det gamla. Dag två 20 % nytt och 80 % gammalt och så vidare, så att foderbytet tar minst 10 dagar.