RIDNING I BALANS


INLEDNING

Det finns många olika ridstilar som alla kan nå toppen, frågan är bara vilken väg man själv vill välja och hur vägen dit och slutmålet ska se ut. Även om målet inte är att nå toppen så kvarstår ändå frågorna om hur vi ska nå våra mål, som kanske ändå är toppen av vår egen förmåga, på ett så skonsamt, hållbart, utvecklande, trivsamt och harmoniskt sätt som är möjligt. Dessa ledord är målet när jag undervisar och rider. 

Människan vill av naturen alltid utveckla och förändra, det gäller likväl avelsarbetet som ridprestationen, vilket ställer högre krav på oss ryttare idag, än för ett antal år tillbaka, när det gäller hållbarhet. Allt från utrustning, foder, underlag, träningsupplägg med mera listan kan göras lång, men hållbarhet är ett krav för att vi överhuvudtaget ska kunna utföra vår sport. Som instruktör väljer jag att lägga focus på ryttaren, dennes kroppsmedvetenhet och förmågan att använda kroppen liksidigt och i balans. Som ryttare lägger jag ner mer och mer tid på att känna efter och analysera mina egna rörelser och timingen med hästens. Ju mer jag fördjupar mig i ämnet, ju mer intressant blir det och desto mer inser jag hur viktigt det är.  

Under alla mina år som ryttare har jag fascinerats av alla termer vi slänger oss med och funderat på vad alla dessa termer och uttryck egentligen betyder, det är sällan jag hör några diskussioner eller förklaringar, allt verkar så solklart. Och varför vi är en av få sporter som alltid pratar om att detaljerna inte är så viktiga utan det är helheten som gäller. Är det för att vi till skillnad från övriga sporter inte samarbetar med ett dött ting? Medan övriga sporter grottar ner sig i detaljer i slowmotion som kan röra sig om millimetrar hit och dit för att vinna hundradelar, så fortsätter jag att höra att helheten är viktigast i vår sport, men utesluter det ena verkligen det andra.

Svaret är naturligtvis nej så klart att ju mer kunskap och förståelse vi får i och runt alla detaljer, desto mer utveckling sker och närmare kommer vi våra mål, där tror jag alla är överens. Det är här jag kan hjälpa till och få dig som ryttare att öka din förståelse, genom beskrivningar oftast bildliga, bli mer medveten om hur din kropp påverkar hästen genom din sits, balans och koordination. När du blir medveten om och kan använda din kropp mer effektivt presterar du bättre.

METOD

Metoden bygger på att få människan i fysisk och psykisk balans, genom både avsuttna och uppsuttna övningar, skapade för att lära sig anatomi och funktion. Eller hur den mänskliga kroppen arbetar och samverkar med hästens rörelser och balans. Övningarna görs först utan häst för att man ska kunna fokusera och bli medveten om sitt rörelsemönster och dess inverkan i lugn och ro. Kanske behöver vi bryta ett gammalt rörelsemönster och träna in ett nytt. För hur skulle det vara om vi inte visste hur man red utan häst? Om fallet var så, betyder det då att vi åker häst? Eller är vi omedvetna om vad vi gör? Det är viktigt att man verkligen får en chans att känna vad som händer i varje enskild kroppsdel så att man själv kan hitta till sin nya rörelse. En ryttare som är harmonisk och medveten om sina kroppssignaler, får en lyhörd, följsam och känslig häst.

BALANS GER HÅLLBARHET

En helhet består av många beståndsdelar och vi måste förstå och kunna kontrollera alla beståndsdelar för att kunna skapa en hållbar helhet. I helheten ingår även förmåga att använda kroppen så att du inte ger hästen dubbla budskap som hästen i sin tur måste sortera. När du som ryttare kan renodla dina rörelser blir hästen ofta mer framåt och snabbare i sina reaktioner på dina kommandon. 

Att befinna sig i obalans som ryttare betyder att hästen måste kompensera, vilket gör att det kan vara svårt att uppleva sin obalans, trots allt finns den där och skapar inskränkta rörelser och slitage.

Att köpa en häst med mycket rörelser är inte svårt idag oavsett disciplin, men att bevara rörelserna och skapa hållbarhet kräver en del. Ju mer rörelse desto mer kroppsmedvetenhet och självinsikt krävs för att inte motarbeta hästen och minska hållbarheten. Ridning är verkligen en konst på hög nivå som ser så lätt ut, när allt görs i balans och harmoni.

På bilden ovan reder vi ut vad som händer när vi överdriver våra motpoler kontra motsatsen. 

EN INVESTERING FÖR FRAMTIDEN

I min roll som instruktör ser jag varje dag tillsammans med hästar, som en möjlighet att få lära och i kombination med en ryttare, får jag möjlighet att lära dubbelt så mycket. För mig handlar inlärning om förståelse och noggrannhet med detaljer och kunskap om att förmedla.

Alla lär in på olika sätt, så jag försöker alltid ge ryttaren olika infallsvinklar på samma sak. Ett väl använt verktyg är att beskriva hur det ska kännas eller hur man ska göra i bilder. Du måste kunna se slutmålet för att veta vart du är på väg. Men ibland kan det vara svårt att se vägen dit eller vilka olika vägar det finns dit och vilken väg som passar dig och din häst. Som instruktör vill jag att du som elev ska känna träning som en investering för framtiden. Jag vill att du ska utvecklas, hitta inspiration, öka förståelsen, få kunskap, känna känslan, finna glädje och njuta av ett dynamiskt lagarbete. Jag vill dessutom att du ska få god analysförmåga så att du själva kan skapa lösningar även om jag inte finns på plats.

”Ridning handlar om att i en trygg miljö hitta harmoni och balans, få förståelse för hästen som individ. Att känna glädje och trygghet, få en pedagogisk utbildning med många infallsvinklar och klarhet i konsten att som ryttare få ut det allra bästa, från både sig själv och hästen. Att bli riktigt bra på att förstå sin inverkan på hästen och se ridningen som en konst.”

LÅTER DET INTRESSANT

Tveka inte att höra av dig till mig, jag ser fram emot att höra ifrån dig. Jag håller regelbundet kurser för barn och vuxna, allt från grundkurser till mer avancerade utbildningar och privatlektioner. Under vår, sommar och höst kan träning ske hos mig, men jag åker även ut i landet och håller kurser året om.


TEORI & RIDLEKTION

Introduktionspass innehållande teori och avsuttna övningar 500kr/deltagare (ca 3 tim).
Privatlektion 30min 350kr
Reseersättning 25kr/mil utgår från Riala (Norrtälje kommun)

KURS

Upplägg för kurs är teori, avsuttna övningar och uppsuttna lektioner. Max antal ekipage är 8st. För medhörare/publik under de uppsuttna lektionerna 50kr/person.

Kvällspass 3-tim     2000kr plus reseersättning (endast teori)
Heldagskurs           3500kr plus reseersättning (teori & avsuttet)
Tvådagarskurs       6000kr plus reseersättning & ev övernattning (teori, avsuttet & uppsuttet).

 

För större arrangemang eller specifika önskemål kontakta oss för upplägg och kostnad.